Maak nu een afspraak : 013 - 5430533
  • De tandarts speciaal voor kinderen
  • Welkom vanaf het eerste tandje
  • Extra service vanaf de basisschool
  • Poetslessen op scholen en kinderdagverblijven

Direct inschrijven

QLF Behandeling

Wanneer je naar de tandarts of mondhygiënist gaat voor de controle van het gebit wordt er naar verschillende zaken gekeken; de tanden en kiezen, het tandvlees, de tong en slijmvliezen. Er wordt beoordeeld of je last hebt van o.a. tandbederf/gaatjes (cariës) , ontstoken tandvlees (gingivitis) of een uitgebreide ontsteking van het tandvlees en kaakbot (parodontitis).

Naast het menselijk oog, de spiegel en de sonde (het haakje), een fel licht boven de stoel en een luchtspuit wordt er met enige regelmaat gebruik gemaakt van röntgenfoto’s om onderzoek van de mond te kunnen doen.  Controle op het ontstaan van gaatjes die niet direct zichtbaar zijn wordt regelmatig gedaan door middel van deze röntgenfoto’s. Aangezien de röntgen gebruik maakt van potentieel schadelijke straling is frequent gebruik niet raadzaam.

Bij Jeugdtandverzorging Tilburg wordt gebruik gemaakt van de niet schadelijke digitale mondfotografie techniek Quantitative Light-induced Fluorescence, ook wel QLF genoemd. Deze preventieve techniek stelt het tandheelkundig team in staat om adviezen op maat te geven. Er wordt gekeken naar het ontstaan van gaatjes, tien keer vroeger dan het menselijk oog dit kan. Het niveau van mondhygiëne wordt eveneens vastgelegd en gemeten door het in beeld brengen van schadelijke mondbacteriën.

Het voordeel voor de patiënt is dat je volledig op de hoogte blijft van de gebitsstatus. je kunt meekijken naar de foto’s, ontvangt een foto afdruk om mee naar huis te nemen en krijgt uitleg en advies.

Hoe werkt het?

Om de mondfoto’s te maken wordt er gebruik gemaakt van een digitale spiegelreflex camera met daarop een buis waarin wit en blauw licht aanwezig is. Het witte licht maakt een ‘gewone’ foto, het blauwe licht maakt de QLF opname. Het licht bevat geen schadelijke straling en kan onbeperkt gebruikt worden, ook bij jonge kinderen en zwangere vrouwen.

Het blauwe licht kan beginnende gaatjes in het glazuur waarnemen als donkere vlekken. Afvalproducten van schadelijke bacteriën worden oranje-rood van kleur. Deze verkleuringen ontstaan niet van de ene dag op de andere dag. Beginnende gaatjes doen er weken tot maanden over om te vormen en de oranje-rood verkleuringen ontstaan pas na meerdere dagen. Jonge tandplak is niet zichtbaar met QLF.
Als veel van deze verkleuringen worden gevonden kunnen we hieruit afleiden dat de mondhygiëne op die plekken onvoldoende is. De camera beoordeelt niet of een mond compleet schoon gepoetst is, hiervoor worden plakverklikkers (rode tabletjes) gebruikt.

De bijkomende kosten vallen onder de preventieve zorg en worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Gaatjes zijn in de mond niet altijd zichtbaar. QLF ziet deze vaak wel. 

Bij twijfel kan alsnog een röntgenfoto genomen worden.

Contactgegevens

Jeugdtandverzorging Tilburg
Monteverdistraat 69
5049 EV Tilburg
013 - 5430533
tilburgnoord@samenwerkendetandartsen.nl
Avond en weekenddienst 0900-9990909

              

Openingstijden

Maandag:
8:00 - 17:00
Dinsdag:
8:00 - 20:00
Woensdag:
8:00 - 17:00
Donderdag:
8:00 - 17:00
Vrijdag:
8:00 - 16:30
Zaterdag:
Gesloten
Zondag:
Gesloten

Ophaalservice
De ophaalservice is alleen onder schooltijd.

Ortho inloop spreekuur
ma t/m vrij: 08:00 - 08:15

Geen kosten

De tandartskosten voor kinderen tot de leeftijd van 18 jaar worden vanuit de basisverzekering vergoed. Voor deze kosten geldt geen eigen risico. Kosten voor een beugel en kroon- en brugwerk vallen niet onder de basisverzekering.

Jeugdtandverzorging | Alle rechten gereserveerd | © 2018 | Laatst gewijzigd juni 2018