Röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s

Röntgenfoto’s zijn foto’s, die met behulp van röntgenstraling worden gemaakt. Röntgengolven kunnen door allerlei delen van het menselijk lichaam, zoals botten en spieren heendringen. Daarom kunnen röntgenfoto’s worden gebruikt om een beeld te krijgen van de inwendige bouw van het menselijk lichaam.

Aanmelden als patiëntAfspraak maken

Waarom maakt de tandarts foto’s?

De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (dit is het ‘haakje’). Hiermee kan de tandarts echter alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Soms is het nodig om ook ‘in’ de kiezen en het kaakbot te kijken. Bijvoorbeeld omdat de tandarts vermoedt dat er gaatjes onder een vulling zitten. Ook kan de tandarts zien of alle tanden en kiezen, die bij kinderen nog moeten doorbreken, aanwezig zijn. Verder worden röntgenfoto’s gebruikt om de stand van de wortels van tanden en kiezen te bekijken, hoe de gezondheid van het kaakbot is en of er eventueel resten van tandwortels zijn achtergebleven in de kaak.

Is het gevaarlijk?

Voor het maken van een röntgenfoto richt de tandarts het apparaat op enkel het te fotograferen deel van het gebit. Vervolgens wordt het apparaat heel kort ingeschakeld en wordt de foto gemaakt. Röntgen valt onder de KEW-wetgeving (Kernenergie wetgeving). De straling wordt daarom tot een aanvaardbaar minimum beperkt. Ook worden er in de praktijk alle voorzorgsmaatregelen genomen bij gebruik van het röntgenapparaat. Indien je zwanger bent dien je dit wel aan de behandelaar door te geven.

Soorten foto’s

Bitewing

Bitewings zijn kleine röntgenfoto’s ( 3 kiezen) en solo (1 tand of kies), die worden gemaakt om afzonderlijke tanden en kiezen nauwkeuriger te bestuderen. Zo kunnen gaatjes in een vroegtijdig stadium voorkomen worden.

OPG

Met behulp van een grote overzichtsröntgenfoto beoordeelt de tandarts het aantal en de ligging van de tanden en kiezen en de grootte en vorm van de wortels en de kaken. De officiële naam van deze foto is orthopantomogram, afgekort OPG. Deze foto is onder meer van belang om te bepalen, wanneer het beste met een (ortho)behandeling kan worden gestart. Op dergelijke foto’s is nog veel meer te zien. Zo kan men o.a. nagaan of alle tanden en kiezen zijn aangelegd. Vaak wordt ook een OPG gemaakt om te kijken, of er voldoende kaakbot aanwezig is om implantaten te plaatsen.

RSP

Om te bepalen in hoeverre een gebitsafwijking door een verkeerde stand van de tanden en kiezen óf door een verkeerde kaakstand wordt veroorzaakt, wordt een röntgenfoto van de zijkant van het hoofd gemaakt. Deze foto wordt röntgenschedelprofielfoto (RSP) genoemd. Aan de hand van diverse metingen wordt de plaats van het onder- en bovengebit en de onder- en bovenkaak in het hoofd nauwkeurig opgemeten.

CT-scan (CBCT)

Een moderne methode van röntgendiagnostiek is de 3D-röntgen ook wel CT-scan of conebeam genaamd. Hiermee kunnen gehele of gedeeltelijke foto’s van de boven- en/of onderkaak gemaakt worden, welke in een 3D-beeld worden vastgelegd. Met dit diagnostisch instrument kunnen nauwkeurige opnamen worden gemaakt, welke naast optimalisering van diagnostiek gebruikt worden bij de pre-planning-fase in de chirurgie. Samenwerkende Tandartsen past deze techniek vooral toe bij uitgebreide implantologie behandelingen. Momenteel hebben wij op verschillende locaties de beschikking over een CT-scanner.

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken of patiënt worden bij ? Geef aan of u een nieuwe of bestaande patiënt bent:

Nieuwe patiëntBestaande patiënt

De tandarts speciaal voor kinderen

Wij zijn een instelling voor Jeugdtandverzorging voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Deelnemende kinderen krijgen bij ons een volledige gebitsverzorging. Ons team heeft bewust gekozen om met kinderen te werken. Wij doen dat met veel plezier en geduld. Ook vinden wij het belangrijk een vertrouwensband met je kind op te bouwen. Dat is fijn voor eventuele toekomstige behandelingen. 

Ook voor dove, slechthorende en buitenlandse kinderen
Een deel van de assistenten hebben de opleiding doventaal afgerond. Hierdoor kunnen wij ook doven en slechthorende kinderen optimaal behandelen. Ook hebben wij behandelaren die de volgende talen spreken: Nederlands, Duits, Engels, Pools, Spaans, Turks, Zweeds, Farsi, Russisch en Hebreeuws

 

Is uw kind al patiënt bij ons?

Afspraak maken


Nog géén patiënt bij ons? Meld u dan hieronder aan:

Geslacht/Gender:*
BSN (direct invullen versnelt het aanmeldproces) (citizen service number):
Staat u onder bewind?/Are you under guardianship?:*
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?/How did you find us?:

 

Jeugdtandverzorging Tilburg
Monteverdistraat 69
5049 EV
Tilburg
Vr
8:00 - 16:30