Hoe werkt het?
De QLF mondfoto’s worden genomen met een QLF-camera. De camera bevat wit en blauw licht, op een speciale frequentie, die geen straling bevat. Het witte licht maakt een ‘gewone’ foto, het blauwe licht maakt de QLF opname. Het licht is veilig en kan onbeperkt gebruikt worden, ook bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Zo kunnen we altijd meer informatie vergaren, zonder dat dit potentiele schade met zich meebrengt. Een veilig gevoel voor u en uw kinderen.
Het blauwe licht kan beginnende gaatjes in het glazuur waarnemen als donkere vlekken. Afvalproducten van schadelijke bacteriën worden oranje-rood van kleur. Deze verkleuringen ontstaan niet van de ene dag op de andere dag. Beginnende gaatjes doen er weken tot maanden over om te vormen en de oranje-rood verkleuringen ontstaan pas na meerdere dagen. Jonge tandplaque is niet zichtbaar met QLF. Wanneer veel van deze verkleuringen worden gevonden, kunnen we hieruit afleiden dat de mondhygiëne op die plekken onvoldoende is en een mond risico loopt op tandvleesziekten en gaatjes.
De camera beoordeelt niet of een mond compleet schoon gepoetst is. Immers, jonge tandplaque is niet zichtbaar. Een mondhygiënist of preventieassistent kan hier meer uitleg over geven. Bij twijfel kan alsnog een röntgenfoto genomen worden. We proberen het maken van de röntgenfoto’s door middel van QLF mondfotografie echter langer uit te stellen. En dat is goed nieuws voor u als patiënt.