Quantitative Light-induced Fluerescence

Bij Jeugdtandverzorging Tilburg wordt gebruik gemaakt van de niet-schadelijke digitale mondfotografie techniek Quantitative Light-induced Fluorescence, ook wel QLF genoemd.

Aanmelden als patiëntAfspraak maken

Wat is QLF?

Deze preventieve techniek stelt het tandheelkundig team in staat om adviezen op maat te geven. Er wordt gekeken naar het ontstaan van gaatjes in een heel vroeg stadium. Wanneer een gaatje nog heel klein is, kan ervoor gezorgd worden dat het gaatje geneest en hoeft er wellicht niet eens behandelt te worden. Meer kijken, minder boren. Dat wil toch iedereen?

Het niveau van mondhygiëne wordt eveneens vastgelegd en gemeten door het in beeld brengen van schadelijke mondbacteriën. Wanneer men weet waar problemen ontstaan, wordt ook geleerd wat u hieraan kunt doen. Gaatjes zijn niet een kwestie van ‘pech’, maar een signaal dat er iets mag veranderen aan de manier waarop gepoetst, gegeten en gedronken wordt.

Het voordeel voor de patiënt is dat u volledig op de hoogte blijft van de gebitsstatus. U kunt meekijken naar de foto’s, krijgt uitleg en advies en er kunnen foto’s gemaild worden. Zo weet u als ouder ook, hoe het gaat met de tanden van uw kinderen.

De ideale poetshulp

Sommige kinderen kunnen prima zelfstandig poetsen, maar ook veel kinderen hebben nog hulp nodig van ouder(s) of verzorger(s). Vaak tot een leeftijd van 11 of 12 jaar, soms zelfs nog langer. QLF kan inzichtelijk maken, of er oude tandplaque aanwezig is. Wanneer deze oude tandplaque er zit, gaat er iets niet goed met het (zelfstandig) poetsen. U kunt dan advies krijgen om thuis mee te gaan helpen door na te poetsen.
Maar ook voor volwassenen is een QLF foto een behulpzame techniek, om meer inzicht te krijgen in hoe het gebit verzorgd wordt. We hoeven geen rode plakverklikkervloeistof te gebruiken om dit te zien. Daarnaast laten oranje-rode plekken ons zien, waar een gebit daadwerkelijk gevoelig is voor het ontstaan van gaatjes (cariës).

Ook handig voor vullingen

Zitten er al vullingen? Dan kan QLF zichtbaar maken of de vullingen nog goed aansluiten. Is er lekkage aan de randen? QLF kan dit prima ‘zien’. Zo weten we ook of vullingen toe zijn aan vervanging of nog een poos mee kunnen. Gaatjes zijn in de mond niet altijd zichtbaar met het blote oog. QLF ziet deze plekjes vaak wel. Wanneer het gaatje nog klein is, kan dit genezen door met specifieke hulpmiddelen en fluoride tandpasta te poetsen en/of aanvullend fluoride mondspoeling te gebruiken. Verder wordt er samen gekeken wat er veranderd zou mogen worden aan de (na)poetsmethode en de voedingsgewoonten.

Hoe werkt het?

De QLF mondfoto’s worden genomen met een QLF-camera. De camera bevat wit en blauw licht, op een speciale frequentie, die geen straling bevat. Het witte licht maakt een ‘gewone’ foto, het blauwe licht maakt de QLF opname. Het licht is veilig en kan onbeperkt gebruikt worden, ook bij jonge kinderen en zwangere vrouwen. Zo kunnen we altijd meer informatie vergaren, zonder dat dit potentiele schade met zich meebrengt. Een veilig gevoel voor u en uw kinderen.

Het blauwe licht kan beginnende gaatjes in het glazuur waarnemen als donkere vlekken. Afvalproducten van schadelijke bacteriën worden oranje-rood van kleur. Deze verkleuringen ontstaan niet van de ene dag op de andere dag. Beginnende gaatjes doen er weken tot maanden over om te vormen en de oranje-rood verkleuringen ontstaan pas na meerdere dagen. Jonge tandplaque is niet zichtbaar met QLF. Wanneer veel van deze verkleuringen worden gevonden, kunnen we hieruit afleiden dat de mondhygiëne op die plekken onvoldoende is en een mond risico loopt op tandvleesziekten en gaatjes.

De camera beoordeelt niet of een mond compleet schoon gepoetst is. Immers, jonge tandplaque is niet zichtbaar. Een mondhygiënist of preventieassistent kan hier meer uitleg over geven. Bij twijfel kan alsnog een röntgenfoto genomen worden. We proberen het maken van de röntgenfoto’s door middel van QLF mondfotografie echter langer uit te stellen. En dat is goed nieuws voor u als patiënt.

Wilt u een afspraak maken voor QLF foto’s?

U kunt contact opnemen met onze praktijk voor een afspraak. Een eerste afspraak duurt gemiddeld 30 minuten en de kosten voor QLF mondfotografie, diagnostiek en instructies wordt door middel van UPT code M01 gedeclareerd. Dit betekent dat het voor kinderen onder de 18 jaar gratis is.

Aanmelden als patiëntAfspraak maken

 

Is uw kind al patiënt bij ons?

Afspraak maken


Nog géén patiënt bij ons? Meld u dan hieronder aan:

Geslacht/Gender:*
BSN (direct invullen versnelt het aanmeldproces) (citizen service number):
Staat u onder bewind?/Are you under guardianship?:*
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?/How did you find us?:

 

Jeugdtandverzorging Tilburg
Monteverdistraat 69
5049 EV
Tilburg
Vr
8:00 - 16:30