Maak nu een afspraak : 013 - 5430533
  • De tandarts speciaal voor kinderen
  • Welkom vanaf 3 maanden
  • Extra service vanaf de basisschool
  • Poetslessen op scholen en kinderdagverblijven
  • Wij spreken Nederlands, Duits, Engels, Pools, Spaans, Turks, Zweeds, Farsi, Russisch ,Hebreeuws en kunnen communiceren middels doventaal.

Direct aanmelden

Micro invasieve cariësinfiltratie

Tanden en kiezen met een klein gaatje kunnen behandeld worden zónder hiervoor te boren. Tanden en kiezen worden hierdoor opnieuw intact gemaakt. Behandelde tanden zijn sterker en beter bestand tegen een nieuw gaatje dan voor de behandeling. Bijkomend positief effect is dat de tanden en kiezen vaak ook mooier worden door deze behandeling.

Gaatjes in de tanden en kiezen beginnen heel klein en moeten op een bepaald moment behandeld worden als ze groter worden. Vroeger werd niet erg veel aandacht besteed aan de kleine gaatjes anders dan melden dat er ‘beter gepoetst’ moest worden. Tegenwoordig wordt er meer nadruk gelegd op preventie van gaatjes.

Er worden regelmatig röntgenfoto’s genomen om tussen de tanden en kiezen door te kunnen kijken. QLF foto’s worden met name bij de kinderen genomen om gaatjes in hun vroegste stadium weer te geven voor de tandarts, de ouder(s) en het kind. Fluoride behandelingen en poetslessen worden op indicatie gegeven en wanneer hier behoefte aan is.

Wanneer er toch een klein gaatje is ontstaan, kunnen we in een aantal gevallen gebruik maken van een micro invasieve cariësinfiltratie techniek.

Het gaatje dient hiervoor aan bepaalde eisen te voldoen, die beoordeeld worden door de tandarts of mondhygiënist. Het gaatje mag niet te klein zijn, maar zeker niet te groot. De kleinste gaatjes kunnen genezen door goed poetsen met fluoride tandpasta (zie schema).

Grotere gaatjes moeten alsnog behandeld worden door boren en vullen. Na QLF fotografie van de uitgangssituatie, wordt de tand of kies droog gelegd door het gebruik van een rubber lapje (cofferdam) of een vloeibare variant hierop. Dit zorgt ervoor dat het omringende tandvlees wordt beschermd.

 

Vervolgens worden de tanden geprepareerd voor de behandeling met een ets vloeistof. Hierna wordt de tand gedroogd met alcohol en vervolgens ‘geïnfiltreerd’ met het Icon product. De tanden hebben een natuurlijke zuigkracht, te vergelijken met die van een spons. De tand ‘zuigt’ een zeer dunne, vloeibare stof op die door middel van een blauwe lamp wordt uitgehard tot een sterk glasachtig materiaal. Zo wordt de tand van binnenuit opgevuld, zonder dat hier een boor aan te pas komt. Na de behandeling worden opnieuw QLF foto’s genomen om het resultaat van de behandeling in kaart te brengen.

Niet alleen kleine gaatjes, maar ook witte vlekken op de tanden en kiezen kunnen in veel gevallen succesvol behandeld worden, met een positiever esthetisch resultaat tot gevolg. Voor en na foto’s tonen wat het effect van de behandeling is. Iedere tand heeft zijn eigen unieke eigenschappen, een volledige garantie op het mooier worden van een tand is er niet. Wetenschappelijke bevindingen geven aan dat 1 op de 10 tanden géén esthetisch wenselijk resultaat heeft kunnen geven. Dit zegt echter niets over de bescherming van de tand die wel aanwezig is na de behandeling.

De kosten van deze behandeling liggen hoger dan die van een reguliere vulling. Bij jeugd tot 18 jaar wordt dit volledig vergoedt door de verzekering. volwassenen dienen rekening te houden met kosten die deels vergoedt worden door de verzekeraar, mits voldoende verzekerd voor tandheelkundige zorg. De tandarts of mondhygiënist kan een kostenbegroting geven indien gewenst.

Contactgegevens

Jeugdtandverzorging Tilburg
Monteverdistraat 69
5049 EV Tilburg
013 - 5430533
tilburgnoord@samenwerkendetandartsen.nl
Avond en weekenddienst 0900-9990909

              

Openingstijden

Maandag:
8:00 - 17:00
Dinsdag:
8:00 - 20:00
Woensdag:
8:00 - 17:00
Donderdag:
8:00 - 17:00
Vrijdag:
8:00 - 16:30
Zaterdag:
Gesloten
Zondag:
Gesloten

Ophaalservice
De ophaalservice is alleen onder schooltijd.

 

Op de zaterdagen zijn we open voor preventie en QLF van 8:00 tot 15:00. Er is geen tandarts aanwezig en we zijn niet telefonisch bereikbaar. 

Afspraken op de dag zelf dienen geannuleerd te worden per mail.

Geen kosten

De tandartskosten voor kinderen tot de leeftijd van 18 jaar worden vanuit de basisverzekering vergoed. Voor deze kosten geldt geen eigen risico. Kosten voor een beugel en kroon- en brugwerk vallen niet onder de basisverzekering.

Jeugdtandverzorging | Alle rechten gereserveerd | © | Laatst gewijzigd Oktober 2021