Voor scholen

Poetsles en voorlichting

In Tilburg bezoekt Jeugdtandverzorging Tilburg geregeld basisscholen voor het geven van voorlichting en poetslessen.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen beter hun tanden gaan poetsen na het krijgen van poetslessen. Jeugdtandverzorging Tilburg geeft om die reden regelmatig poetslessen in de klas op de basisscholen en op de kinderdagverblijven. Dit in samenwerking met het 'Hou je Mond Gezond' project van het Ivoren Kruis.

De poetsjuf/leraar leert de kinderen op een leuke en speelse manier poetsen en zij/hij geeft ook informatie over verantwoord eten en drinken .
Na afloop krijgen de kinderen een rugzakje met de tandenborstel, tandpasta, kleurplaat, mondspiegeltje en meerdere folders voor de ouders.

Wat gebeurt er tijdens de voorlichting en poetsles?

De poetsjuf van Jeugdtandverzorging Tilburg bezoekt alle groepen van de basisschool. Voor iedere groep is er een aangepast programma zodat de lessen voor iedere leeftijdscategorie interessant en leerzaam zijn. De poetsjuf neemt een koffertje mee waar voor ieder kind een tandenborstel en een tubetje tandpasta in zitten (dit is per leeftijdscategorie verschillend). Daarna wordt er voorlichting gegeven over tandenpoetsen en mondgezondheid. Dit zal bij peuters vooral gaan over wat een tandenborstel is en wat je daarmee moet doen. Bij de oudere kinderen gaat het bijvoorbeeld over wat frisdrank en snoepgoed met het gebit kan doen en hoe gaatjes voorkomen kunnen worden. Dit wordt op een speelse wijze gedaan waardoor kinderen enthousiast worden om te gaan tandenpoetsen!

Geïnteresseerd of meer informatie nodig? Neem gerust contact met ons op.

Ouderbijeenkomst op school

Één op de vijf kinderen komt nooit bij de tandarts. In Tilburg probeert de schooltandarts dit te veranderen. Om de ouders het belang van een goede mondgezondheid van hun kind in te laten zien, geeft Jeugdtandverzorging Tilburg voorlichting op basisscholen in ouderkamers en/of tijdens koffie-uurtjes. Dit wordt georganiseerd in samenwerking met de coördinatoren van de ouderkamers of de medewerkers van school die de koffie-uurtjes organiseren. 

Tijdens deze bijeenkomsten zal onze consulente onder andere informatie geven over het poetsen, eet/drink gedrag van de kinderen, het aanbod van Jeugdtandverzorging Tilburg en de kosten van de tandarts. Tevens kunnen de ouders hier al hun vragen stellen.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Een gezonde school

Een goede mondgezondheid heeft onvoorwaardelijk te maken met het voedingsgedrag. Daarom is het thema mondgezondheid onderdeel van het thema 'Voeding van de Gezonde school' aanpak.
Denk hierbij aan lessen over een gezond gebit én het inrichten van een signalerings-, zorg- en verwijsstructuur rond vragen en problemen over het gebit.”
Meer informatie over het thema Voeding van de Gezonde school kunt u vinden op de website van de gezonde school.

Als jeugdtandverzorging kunnen wij de scholen ondersteunen bij het behalen van het vignet Voeding. Wij bieden o.a. poetslessen aan voor elke groep en geven informatie in ouderkamers of tijdens koffie uurtjes. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via ons contactformulier.

  

 

Is uw kind al patiënt bij ons?

Afspraak maken


Nog géén patiënt bij ons? Meld u dan hieronder aan:

Geslacht/Gender:*
BSN (direct invullen versnelt het aanmeldproces) (citizen service number):
Staat u onder bewind?/Are you under guardianship?:*
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?/How did you find us?:

 

Jeugdtandverzorging Tilburg
Monteverdistraat 69
5049 EV
Tilburg
Vr
8:00 - 16:30